top of page

Puur.... dat wil ik graag

Bijgewerkt op: 23 feb.

Weet je Sas, ik ben net 50 geworden. Ik word eindelijk wie ik ben. En dat wil ik terug zien in mijn foto's. Jij kan dat.... dat heb ik gezien in de in foto's van mensen die ik ken. Dat wil ik ook. Puur, zonder opsmuk gewoon met rauwe randjes en geen photoshop!


Ontwapenend, dat is en moet mijn werkwijze zijn


Volgens mij wil elke portret-fotograaf tot de kern komen. De "ziel" vastleggen. Maar om bij die ziel te komen is serieus veel oefening, interesse, nederigheid en liefde nodig.


Oefening omdat je 100% op je workflow moet kunnen vertrouwen. Niet zo zeer omdat dan alles van een leien dakje gaat, maar meer omdat het vertrouwen in jezelf groot moet zijn. Je moet ervan op aan kunnen dat wat er ook gebeurt, het eindproduct ondanks lastige situaties, wordt wat je in gedachten had.


Interesse omdat je je ECHT moet verdiepen in je model/klant. Wie zit er voor me... Wat voor botstructuur heeft deze persoon (lees hoe gaan schaduwen vallen), wat voor karakter heeft hij/zij, mag ik graven in iemands leven om meer te komen te weten? Wat voor foto past bij het karakter enz enz. Luisteren is voor mij hier de "truc".


Nederigheid omdat het niet om mij gaat. Als fotograaf mag je (vind ik dan) niet het toneel pakken. Je moet het juist weggeven. Het mag niet om mij gaan, dan is de balans namelijk weg. Alle aandacht moet naar mijn model, en juist als er niks lijkt te gebeuren ... dan moet ik gaan opletten. Juist als het stil wordt, dan zie je wat er echt in iemand gebeurt. Dus niet de stilte opvullen, maar wachten.... En als het ongemakkelijk wordt? Dan moet ik ook mijn kwetsbare kant laten zien, zodat de balans weer in evenwicht komt.


Liefde omdat je echt moet kunnen houden van degene die voor je zit. Hoe moeilijk dat misschien ook is. Elk stukje oordeel in mij moet van mij afvallen. Van de liefste tot de moeilijkste persoon voor mij, moet ik kunnen zien wat voor prachtige eigenschappen dit mens bezit. Als ik dat kan zien, dan kom ik in de buurt van "de ziel". En alleen dan kan iemand zich veilig voelen en mij vertrouwen.