FAQ'S

Veelgestelde vragen

Wat kan ik het beste aan tijdens een fotosessie?


Dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van de sessie die je boekt maar er zijn wel algemene tips waar je rekening mee kunt houden: Bedenk als je op de foto gaat, wat je wilt uitstralen. Wil je zakelijk, persoonlijk, chique, vrouwelijk, stoer, lieflijk enz enz uitstralen, pas daar dan je kleding en uiterlijke verzorging op aan. Dingen waar je op kunt letten voor in de studio en op locatie : 1. Zorg dat je kleding passend is, knellende kleding wordt door lichtwerking geaccentueerd en maakt het dus nog zichtbaarder als iets te krap zit. 2. Hou de kleurstelling neutraal, en als je kleur gebruikt, stem dit dan goed af. Denk aan nagellak kleur, bril kleur, lippenstift, haarkleur, schoenen, stropdas enz enz. 3. Met meerdere mensen op de foto vraagt om afstemming op kledingstijl en kledingkleur. Houd de kleuren dicht bij elkaar en neem desnoods extra kleding mee om te switchen. Vermijd patronen en printjes. 4. Denk na over het seizoen. Heel winters of heel zomers zorgt niet voor een tijdloze foto (natuurlijk kan dit een keuze zijn) 5. Qua make up kun je een extra dekkende laag op doen om te voorkomen dat je veel glimmers in je gezicht ziet. Je kunt ook visagie laten regelen via ons 6. Hou rekening met het type kleding. Een t- shirt met spaghetti bandjes is eigenlijk in de meeste gevallen af te raden. Een blouse (zakelijker) is bijvoorbeeld bijna altijd goed. Maar dit is wel afhankelijk van je wat je wilt overdragen. Vraag het ons als je twijfelt. 7. Onthou dat donkere kleuren minder licht vangen (slanker lijken) en lichte kleuren veel licht vangen (kan groter lijken). Een wit overhemd/blouse is mooi maar kan soms groter maken. Neem bv een vest of colbert mee om dit witte vlak te breken. 8. Witte broeken zijn meestal geen goede optie.
Hoe lang duurt het totdat mijn foto's klaar zijn?


Dat is een beetje afhankeljk van wat voor shoot je hebt gehad. Onderstaand geeft een indicatie (let op, dit kan wel verschillen in drukkere tijden) Bruiloft: 4-5 weken Portret: 10 dagen New Born home story:7 dagen Boudoirshoot 10 dagen
Kan ik meer foto's afnemen dan het afgesproken aantal van mijn sessie?


Ja natuurlijk kan dat. Afhankelijk van je shoot is hier een meerprijs voor. Je kunt d.m.v. het aanklikken van het aantal hartjes in je online fotogallery aangeven hoeveel foto's je uiteindelijk wilt afnemen. Je krijgt dit gewoon toegevoed aan je factuur en als je factuur al betaald is, sturen we eenvoudig een vervolg factuur.
Vind je een fotosessie kostbaar? Met deze uitleg heb je wellicht wat meer inzicht in de opbouw van mijn prijzen


In goede fotografie gaat veel tijd zitten. Hoewel er 1,5 tot 2 uur staat voor een fotosessie, gaat er veel meer tijd in zitten voor mij als fotograaf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende dingen: - telefonisch kennismakingsgesprek (15 min) - opwarm koffie, dit is zooooo belangrijk (30 min) - visagie (1 uur) - fotografie (2 uur) - nabewerking (4 uur) Dus als je €395,- betaalt, boek je eigenlijk al gauw voor 7 uur werk. Dat komt neer op €46,- bruto per uur. Hier moeten de kosten voor bijvoorbeeld een grote fotostudio, de nieuwste apparatuur, updaten van props en materiaal, promotiemateriaal, afschrijvingen, alle verzekeringen, cursussen en scholing, en alle software programma's nog vanaf.
Kan ik foto's bij Saskia Zeller Photography&Art laten afdrukken?


Ja dat kan. Ik werk met enkele hoogwaardige producenten waarvan ik weet dat het product echt goed is.
Waarom zou ik mijn foto's bij jou laten drukken en niet bij een willekeurig goedkopere aanbieder?


Heel simpel: het is zonde om je mooiste foto's te laten afdrukken door labs die beperkte kleuren in hun printers gebruiken en niet op het beste papier afdrukken. De kleurechtheid is niet goed, en de kwaliteit blijft niet zo lang mooi. Hoewel je wel (iets) meer betaalt heb je er echt veel meer en vooral langer plezier van.
Maak je ook familie portretten?


Nee. Kort antwoord maar het is gewoon niet mijn ding.
Mag ik de foto's die je hebt gemaakt op social media plaatsen?


Ja dat mag. En ik vind het dan heel leuk als je mijn naam erbij wilt vernoemen.
Mag ik mijn foto's delen met leveranciers van mijn bruiloft?


Nee dat mag niet. De foto's die ik van jullie maak vallen onder het auteurs recht. Dit houdt in dat de foto voor jullie persoonlijk is, en niet verveelvuldigd mag worden of gebruikt mag worden door derden, en zeker niet voor commericele doeleinden. Naturlijk is het een mooi compliment als iemand je foto's wil gebruiken om zijn werk of product te verkopen. Maar helaas werkt het met fotografie (of andere creatief gemaakte dingen) niet zo. Het is voor een hoop mensen een lastig te begrijpen ding maar dit is misschien de makkelijkste manier om het uit te leggen: Een foto kan doorgegeven worden zonder dat daarvoor betaald is en dat houdt in dat als iedereen dit zou doen, er op den duur geen werk meer is voor beeldmakers. Dit terwijl elk stuk eigenlijk uniek is. Als je naar een bakker gaat, kun je je brood opeten, en moet je vervolgens naar de bakker en dan koop je een nieuw brood. Dit zorgt voor het bestaansrecht van bakkers. Omdat een beeld dus niet verbruikt kan worden, en niet op gaat, moet het dus beschermd worden. En dat gebeurt middels het auteursrecht.
Hoe werkt auteursrecht?


Het auteursrecht beschermt de fotograaf tegen het niet geoorloofd gebruiken van zijn of haar werk. Kort gezegd: als de fotograaf geen explicite (schriftelijke) toestemming heeft gegeven dan mag je het beeld niet gebruiken.
Mag de fotograaf mijn foto's gebruiken ter promotie van zijn of haar werk?


Ja dat mag. Ook zonder expliciet toestemming te vragen. In bijna alle gevallen staat in de algemene voorwaarden van fotografen dat de fotograaf alle foto's mag gebruiken ter promotie van zijn werkzaamheden. Natuurlijk is het fijn als je het daar samen nog even over hebt, maar in een enkel geval dat het wellicht niet besproken is, heeft de fotograaf het recht om het beeldmateriaal te gebruiken voor promotiemateriaal. Dit is dus ook het delen van je foto's op social media kanalen.
Bewerk jij je foto's altijd?


Ja natuurlijk! Dat is tegenwoordig wel 50% van het creatieve proces. Met mijn bewerking gooi ik er mijn eigen saus overheen. Dat bewerken is trouwens wel iets anders dan photoshoppen zoals de meeste mensen photoshoppen kennen. Om het verschil te laten zien zie je boven aan de pagina een voorbeel van een beeld dat zo uit de camera komt rollen, daarnaast zie je een beeld dat bewerkt is met mijn "sausje" en daarnaast zie je weer een beeld dat "geshopt" is. Bij het shoppen heb ik het echt over het aanpassen en veranderen van het beeld. Denk aan huidverbetering: rimpels, vlekjes, puistjes, moedervlekken, acne, littekens... Maar denk ook aan haren in model brengen, kleding netjes maken, vlekken uit kleding halen, slanker of voller maken, kleur aanpassing in kleding enz enz. Let wel: dit is wel heel persoonlijk, en vraag ik altijd na bij de persoon in kwestie. De een wil juist zijn litteken behouden en de ander wil het graag weg hebben. Ik kan daar zelf geen oordeel over maken, dit gaat altijd in overleg met de opdrachtgever.
Neem je stagaires aan?


Ja en nee. Ik ben geaccrediteerd voor studenten die fotografie studeren. Ik neem daarom ook alleen studenten aan die deze opleiding volgen. Studenten van andere studierichtingen kan ik helaas niet ondersteunen omdat mijn vakgebied niet aansluit bij de studierichting, ook al is een onderdeel van die studie fotografie. Media en Vormgeving zijn bv opleidingen waar ik geen stagaires van kan aannemen. Het is heel divers of er ruimte is voor een stagaire. Je kunt altijd contact met me opnemen. Als je me wilt mailen kan dat natuurlijk ook, stuur me dan vooral ook je portfolio.

saskia photoshop voorbeeld-3.jpg
saskia photoshop voorbeeld-2.jpg
saskia photoshop voorbeeld-4.jpg